ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Έκτακτη ανακοίνωση – Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε9
2 Ιουλίου 2018
Λαχειοφόρος Αγορά – Όροι και προυποθέσεις
20 Δεκεμβρίου 2018
Show all

Αγαπητοί συνάδελφοι & μέλη του συνεταιρισμού μας

 1. Τον Δεκέμβριο κλείσαμε τρία χρόνια από την εκλογή του πρώτου αιρετού ΔΣ και ΕΣ του συνεταιρισμού μας και ήδη έχει προγραμματισθεί η εκλογή νέων οργάνων διοίκησης στις 24 Φεβρουαρίου του 2019. Επαναλαμβάνω την θερμή παράκληση – πρόσκληση σε όλα τα μέλη μας, όχι μόνο να παραβρεθούν στις αρχαιρεσίες (στην αίθουσα του Αεροδικείου Αθηνών), αλλά να βάλλουν και υποψηφιότητα για συμμετοχή στα όργανα διοίκησης και ελέγχου, ώστε να υπάρξει πλουραλισμός, συνέχεια και ανανέωση, στοιχεία απαραίτητα για την πρόοδο του ΙΚΑΡΟΥ Συν. Π.Ε.. Εννοείτε ότι η πρόσκληση για εγγραφή νέων μελών, υπαξιωματικών, αξιωματικών ε.ε. και ε.α., είναι διαρκής και αποτελεί μόνιμη επιδίωξή μας, ώστε να υπάρχει μέλλον στον συνεταιρισμό μας, τον μοναδικό ίσως κερδοφόρο στρατιωτικό οικοδομικό συνεταιρισμό στη χώρα μας. 
 2. Mε ομόφωνη απόφαση του ΔΣ και του ΕΣ, παρουσιάζεται από το βήμα της ΗτΑ, με το πέρας της θητείας μας, το έργο που επιτελέσθηκε και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην πλειοψηφία των μελών που έμπρακτα  μας στήριξε με ποικίλους τρόπους.
 3. Ξεκινώντας από τα οικονομικά στοιχεία, ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2016 με 2.630 εγγεγραμμένα μέλη, πρακτικά ενεργά τα μισά και καταγεγραμμένες οφειλές συνδρομών59.000€. Σήμερα (30-11-2018) έχουμε 2.547 μέλη, εκ των οποίων ενεργά τα  2000 περίπου και οφειλές πλήρως καταγεγραμμένες υπό εκκαθάριση 60.000.
 4. Παραλάβαμε αποθεματικό 834.843,10€ και 295.592,93€ προς επιστροφή, καθώς και χρέος 5.500 (και 2 εις βάρος μας αγωγές) από το πρόγραμμα Μηλιών. Από το πρόγραμμα Καρύστου παραλάβαμε 12.421€ αποθεματικό, με επιβαρυντικές εκκρεμότητες από τα ακατάλληλα οικόπεδα περίπου 40.000€ (παθητικό από 24 οικόπεδα προς διάθεση με πληρεξούσια),10 αδιάθετα οικόπεδα,   439,91€ οφειλή του προγράμματος (δάνειο με τόκους) και 328.119,95€ ανεξόφλητες οφειλές των μελών του προγράμματος Καρύστου.
 5. Σήμερα ο Ίκαρος έχει 650.000 περίπου σε μετρητά, καμία οφειλή, καμία δικαστική εκκρεμότητα, περίπου 350.000€ σε δανεισμό (κεφάλαιο υπό είσπραξη από χορηγημένα δάνεια), 60.000 περίπου οφειλές συνδρομών υπό είσπραξη, (από ΟΛΚΑ, ΜΤΑ, και μέλη), 265.000€ οφειλές μελών του προγράμματος Καρύστου υπό είσπραξη, χωρίς επ΄ αυτού του ποσού να έχουν υπολογισθεί τόκοι υπερημερίας του 2017 και του τρέχοντος έτους, 110.000€ υπό είσπραξη εντός των επομένων μηνών από διάθεση των προβληματικών οικοπέδων, (όλα έχουν διατεθεί), και ιδιόκτητη περιουσία (αποκτήθηκε την τρέχουσα τριετία) συνολικής αγοραστικής αξίας μεγαλύτερης των 255.000 € (ιδιόκτητα γραφεία, αγροτεμάχια και έκταση εντός οικισμού στην Κάρυστο) τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν επενδυτικά. Δηλαδή συνοπτικά και αυξήθηκε συνολικά η περιουσία του Ικάρου, και έγιναν πολλά έργα στην Κάρυστο χωρίς να επιβαρυνθούν τα μέλη όπως είχαμε υποσχεθεί και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε δυναμικά την νέα τριετία με νέες πρωτοβουλίες που εκτιμάται ότι θα προσφέρουν σε όλα τα μέλη καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα λειτουργικά του έξοδα παραμένουν συμπιεσμένα και αμετάβλητα σε ετήσια βάσει κάτω από 48.000€ με θετικούς ισολογισμούς τριετίας (μικρή κερδοφορία) με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του.
 6. Επί πλέον πρέπει να αναφέρουμε τις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν στην τριετία οι οποίες είναι οι παρακάτω:
 7. Τροποποίηση του καταστατικού, διεύρυνση των μελών (συμμετέχουν πλέον και μόνιμοι υπαξιωματικοί και απόστρατοι).
 8. Διαγραφή του συνεταιρισμού από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και το ΓΛΚ
 9. Εκπονήθηκε και λειτουργεί βάσει ΚΟΛ πλέον ο συνεταιρισμός.
 10. Φορολογικά εντάχθηκε στην Γ’ κατηγορία επιχειρήσεων για καλύτερη και πιο αξιόπιστη λογιστική παρακολούθηση των οικονομικών.
 11. Καθιερώθηκε ο ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές χωρίς να είναι υποχρεωτικό για σκοπούς διαφάνειας και όχι μόνο.
 12. Συντάχθηκε περιουσιολόγιο και καταχωρήθηκε στο ΕΜΦΙΑ με πλήρη στοιχεία και διορθώσεις απαραίτητες σύμφωνα με τα νέα φορολογικά δεδομένα.
 13. Μηχανογραφήθηκαν όλες του οι δραστηριότητες, και εκσυγχρονίσθηκε – αναδιοργανώθηκε το αρχείο τακτικών και αρωγών μελών με ξεχωριστό ΑΜΣ.
 14. Συγκροτήθηκε θυγατρική εταιρία για καλύτερη διαχείριση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπου πρόκειται να συμμετάσχει μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ και εγχώριους συνεργάτες, (ΔΕΗ, ΕΜΠ, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Κλπ) αλλά και για συμμετοχή σε επενδυτικές δραστηριότητες πράσινης ενέργειας.
 15. Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες στήριξης των μελών μας σε προγράμματα εξοικονομώ με διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
 16. Δημιουργήθηκαν νέες ιστοσελίδες και εκδόθηκε σχετικό ενημερωτικό έντυπο (Τα νέα του Ικάρου).
 17. Τέλος σε ότι αφορά το πρόγραμμα Καρύστου, αυτό βρίσκεται στην τελευταία του φάση, πριν από την απόδοση του οικισμού στο Δήμο, εντός του επομένου έτους. Αναλυτικότερα δρομολογήθηκε ο υπολογισμός και η εξόφληση (από τον συνεταιρισμό) των συνολικών οφειλών ΤΑΠ στο Δήμο (από το 1999 μέχρι και το 2018). Πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες να προσέλθουν στα γραφεία μας και να υπογράψουν τις απαραίτητες σχετικές δηλώσεις εντός των επομένων τριών μηνών. Από το 2019 θα πληρώνουν το ΤΑΠ μόνοι τους στο Δήμο Καρύστου.  Επίσης άρχισε πρώτα από τον οικισμό μας η καταχώρηση στο Εθνικό κτηματολόγιο των ακινήτων της περιοχής. Με την ολοκλήρωση του έργου της καταχώρησης και συλλογής των απαραίτητων στοιχείων για τους 852 ιδιοκτήτες θα παραδοθεί στο Δήμο Καρύστου ο οικισμός μαζί με τις υποδομές. Μετά από αυτό φυσικά ο συνεταιρισμός δεν θα σταματήσει να μεριμνά και να φροντίζει την περιοχή, αφού πλέον είναι συνιδιοκτήτης με οικονομικά συμφέροντα που επικεντρώνονται στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση του εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου, του ελικοδρομίου, των εγκαταστάσεων που προβλέπεται να εγκαταστήσει με κονδύλια της ΕΕ και την διαχείριση αυτών, αλλά και την συντήρηση των υποδομών επιτήρησης, τηλεφωνίας, ποιότητας νερού κλπ που δεν υποχρεούται και δεν μπορεί να ικανοποιήσει ο Δήμος, λόγω αντικειμενικών  δυσκολιών. Επί πλέον οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:
 18. To πρόγραμμα Καρύστου ως πρόγραμμα δεν έχει σήμερα καμία οφειλή ή εκκρεμότητα με τον συνεταιρισμό.
 19. Όσα μέλη του προγράμματος όφειλαν διάφορα ποσά και δεν είναι σε διακανονισμό εξόφλησης, αυτά τα πλήρωσε για λογαριασμό τους ο συνεταιρισμός από το αποθεματικό του και έκτοτε αυτοί χρεώνονται με τόκους υπερημερίας και προβλέπεται να υποστούν τις από το νόμο περί βεβαιωμένων οφειλών συνέπειες. 
 20. Ο συνεταιρισμός με τον προϋπολογισμό του 2018 εξάντλησε τα κεφάλαια που είχε δρομολογήσει για την εκτέλεση έργων συντήρησης, εξωραϊσμού και ανάπτυξης της παραλιακής εκτάσεως. Για τις επόμενες κινήσεις και δράσεις θα αποφασίσει η επόμενη Γενική Συνέλευση των οικοπεδούχων.
 21. Αποκαταστάθηκαν όλα τα υπαρκτά προβλήματα υδροδότησης στο δίκτυο του οικισμού και εγκαταστάθηκε πρότυπος μηχανισμούς φιλτραρίσματος του νερού (πλέον είναι πόσιμο) με δωρεά που έγινε από το εξωτερικό αξίας περίπου 1.000.000€ και δυνατότητα δωρεάν εκμετάλλευσης από τον συνεταιρισμό μας.
 22. Ανακαινίσθηκε και επεκτάθηκε το δίκτυο οδικού φωτισμού και εγκαταστάθηκε ένα πρότυπο αλεξικέραυνο απώθησης (ΤΕSLA) στο χώρω των φίλτρων της Δ3 δεξαμενής.
 23. Έγιναν τρεις μελέτες μεγάλης κλίμακας και ήδη εφαρμόζονται. Ήτοι Μελέτη επέκτασης δικτύου ηλεκτροδότησης και οδικού φωτισμού με νέας τεχνολογίας φώτα, βάσει τις οποίας αντικαταστάθηκαν τα υφιστάμενα στο δίκτυο και τοποθετήθηκαν 45 στα πεζοδρομημένα μέρη του οικισμού. Μελέτη άντλησης ύδατος από νέα πηγή, βάσει της οποίας έγινε η διάνοιξη και βρέθηκε μεγάλο κοίτασμα προς κάλυψη μελλοντικών αναγκών. Τέλος μελέτη αποκατάστασης των γεωλογικά ακατάλληλων επιφανειών, βάσει της οποίας έγιναν οι επισκευές των κρημνισμένων τμημάτων της οδού Καρταλαμάκη στο ΟΤ 55.   
 24. Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών έγιναν οι προβλεπόμενες ενστάσεις και για μεν τον εντός σχεδίου πόλεως χώρο άρθηκαν όλοι οι χαρακτηρισμοί της δασικής υπηρεσίας. Εντός των ημερών αναμένεται και η εξέταση του αιτήματος αποχαρακτηρισμού του εκτός σχεδίου χώρου ΝΑ του οικισμού μας.
 25. Υπεβλήθησαν τα προβλεπόμενα έγγραφα και τοπογραφικά και αναμένετε η έκδοση του ΦΕΚ για οριοθέτηση του Αιγιαλού στο παραλιακό κτήμα ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και αξιοποίησης της έμπροσθεν παραλίας.
 26. Υπεβλήθησαν προτάσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η αίτηση ένταξης του οικισμού σε επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΕΕ με σκοπό αφενός την ανάδειξή του σε Smart Clean Energy Village και αφετέρου στην ένταξη στο ενεργειακό πρόγραμμα Smart Grid (σε συνεργασία με τον εταίρο μας την ΔΕΗ).
 27. Συνεχίζονται οι τοπογραφικές εργασίες για αποτύπωση της αγορασθείσας περιοχής στον Αετό, η οποία ως ήδη γνωρίζεται είναι μεγαλύτερη αυτής που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλεως.
 28. Στο πλαίσιο άριστης συνεργασίας με τον Δήμο Καρύστου συμμετείχε ο συνεταιρισμός σε έργα υποδομής της ευρύτερης περιοχής με συνδρομή στην συντήρηση του παραλιακού οδικού δικτύου και την ανακατασκευή της περιοχής του κεντρικού λιμένος με χρηματοδότηση κατασκευής τμήματος τοιχοποιίας ταυτόσημης με αυτής που ήδη κατασκευάσθηκε σε πολλά σημεία του οικισμού και του παραλιακού κτήματος.
 29. Κατασκευάσθηκε σε ποσοστό 80% το ελικοδρόμιο, πεζοδρομήθηκε και αναδιαμορφώθηκε η ΝΑ είσοδος του οικισμού και προετοιμάσθηκε ο χώρος τοποθέτησης αφους που θα διαθέσει το ΓΕΑ.
 30. Πεζοδρομήθηκε και φωταγωγήθηκε τμήμα της κεντρικής οδού στο κέντρο του οικισμού, στο χώρο που θα γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης από το Δήμο, με την αξιοποίηση της τέταρτης γεώτρησης.
 31. Κατασκευάσθηκαν προστατευτικά πέτρινα τοιχία σε περιοχές από τις οποίες εφόσον εγκριθεί το πρόγραμμα της ΕΕ θα ξεκινήσει η κατασκευή του φυσικού δρυμού και των δύο υδάτινων ταμιευτήρων στην κεντρική ρεματιά του οικισμού, στοιχείο που θα συντελέσει στην συνολική ανάπλαση του οικισμού.
 32. Εγκαταστάθηκε αυτόνομο δίκτυο πυρόσβεσης με επί πλέον 6 σημεία πλήρωσης οχημάτων και ελικοπτέρου.
 33. Τοποθετήθηκε πρότυπο αλεξικέραυνο απώθησης ΤΕSLA με νυκτερινό φωτισμό σήμανσης στην δεξαμενή Δ3 όπου εγκαταστάθηκαν τα φίλτρα ύδρευσης.
 34. Σε συνεργασία με ιδιωτικούς εξωτερικούς φορείς ολοκληρώθηκε άνευ κόστους για τον συνεταιρισμό η διάνοιξη δρόμου στο ΒΑ άκρο όπου συνδέει πλέον την περιοχή με το κεντρικό δίκτυο της Καρύστου Πλατανιστού.
 35. Τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πετρόκτιστες πινακίδες στις δύο εισόδους του οικισμού με την ονοματολογία των οδών και τα Ο.Τ. προς διευκόλυνση των επισκεπτών και τοποθετήθηκαν πινακίδες οδών σε όλους τους δρόμους.
 36. Έγινε καθαρισμός των δρόμων πρόσβασης στον οικισμό και των κύριων εσωτερικών δρόμων.
 37. Τακτοποιήθηκαν με τοπογραφικές αναδιατάξεις οικόπεδα με προβληματικές διαστάσεις.
 38. Στο παραλιακό κτήμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής της περίφραξης, τοποθετήθηκαν πόρτες και κάγκελα, έγινε καθαρισμός και επαναλειτουργία της υφιστάμενης γεώτρησης (η οποία δηλώθηκε για έκδοση αριθμού ΕΜΣΥ σύμφωνα με την νέα νομοθεσία), έγινε κατασκευή συγκέντρωσης και αποθήκευσης των αναβλυζόντων επιφανειακών υδάτων στο χώρο της δεξαμενής με σκοπό την αξιοποίηση σε πότισμα και λοιπές χρήσεις, ολοκληρώθηκε η κατασκευή οικολογικού συστήματος συλλογής και καθαρισμού λυμάτων από χώρους τουαλετών και μαγειρίων που θα γίνουν στην συνέχεια, αναπτύχθηκε περιφερειακά αυτόματο σύστημα ποτίσματος, υδροδότησης και πυρόσβεσης του χώρου και έγινε πεζοδρόμηση – δενδροφύτευση του παραλιακού δρόμου.
 39. Παρελήφθη δωρεάν από την αερολέσχη Τατοίου αφος Chesna για τοποθέτηση μερών αυτού στο παραλιακό κτήμα.
 40. Κατασκευάσθηκαν και τοποθετήθηκαν στο κεντρικό παραλιακό δίκτυο της Καρύστου πρότυπες ταμπέλες ένδειξης κατεύθυνσης των επισκεπτών στους χώρους του συνεταιρισμού.
 41. Τοποθετήθηκε κεντρικό σύστημα Wi Fi για διασύνδεση των καμερών επιτήρησης (ημέρα και νύκτα) του οικισμού μέσω internet καθώς και τηλεχειρισμού των φίλτρων επεξεργασίας του αντλουμένου ύδατος.
 42. Τέλος μετά από υποβολή εγγράφου μας στο δασαρχείο με περιγραφή των κοινόχρηστων χώρων μας διετέθη μεγάλος αριθμός δενδρυλλίων προς φύτευση και εντός των ημερών θα ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής των ώστε όποιοι εκ των συναδέλφων ιδιοκτητών επιθυμούν να τοποθετήσουν δένδρα στα οικόπεδα, πέραν των κοινοχρήστων χώρων που θα πράξει ο συνεταιρισμός, να δύνανται να παραλάβουν όσα επιθυμούν.
 43. Επίσης για σκοπούς επικαιροποίησης της πληροφόρησης, είναι σε εξέλιξη ενδεχόμενη συνεργασία με επενδυτή που προτίθεται να αγοράσει οικόπεδα από συναδέλφους και να αξιοποιήσει επιχειρηματικά και άλλους, σε διάφορα σημεία του οικισμού μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη του συνεταιρισμού μας από κοινού ο πρόεδρος και τα μέλη  του ΔΣ και του ΕΣ του συνεταιρισμού μας σας ευχόμεθα καλά Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο το νέο έτος και με υγεία να σας δούμε στις ερχόμενες εκλογές του Ικάρου Συν. Π.Ε. στις 24 Φεβρουαρίου 2019.    

Δρ Γ. Γερούλης Απτχος (Ι) ε.α.